Ana Sayfa Veysel Güney Kimdir? Basından Belgeler
SİZİN VEYSEL Videolar İmza Kampanyası İletişim
Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Oğlunun Mezarını Ona Çok gördüler



Veysel Güney'in annesi Zeynep Güney önceki gün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi. İzmir'de iki gündür tedavi gördüğü bir hastanede kalp yetmezliğinden yaşamını yitiren Zeynep Güney 12 Eylül 1980 Cuntası tarafından idam edilen oğlu Veysel Güney'in mezarına ulaşamadan aramızdan ayrıldı. Anne Güney dün İzmir'de toprağa verildi. 80 yaşın üstünde olan Zeynep Güney'in tek isteği ölmeden önce oğlunun mezarına ulaşmaktı.
Cunta tarafından idam edilen Devrimci Yol'un simge isimlerinden Veysel Güney'in kardeşi Ayhan Güney annesinin son nefesine kadar oğlu Veysel'in mezarını aradığını anlattı. BirGün'e konuşan Ayhan Güney, annesine 80'li yaşlarına kadar ağabeyinin bir mezarını bile çok görenlere veryansın etti. Ayhan Güney, "Annem son nefesine kadar ağabeyim Veysel'in bir mezarını görmek istedi. Fakat mezarını göremeden bu dünyadan yitip gitti. Anneme bir mezarı bile göstermeyenler utansın" dedi.

'ÖLÜLERİMİZE BİLE SAYGILARI YOK'
Dönemin Devrimci Yolcularından Adil Bahtiyar: "Ben o dönemde Mersin'de kamu görevlisiydim. Ayhan Güney ve babası Ali Güney Mersin'e gelmişti. Veysel Güney'in infaz kararının kesinleştiğini öğrenmiştik. O ruh halini anlatamam. Babasının bütün dünyası yıkılmış gibiydi" diyerek yaşanan acıları anlattı. "Veysel, İlyas, Hıdır ve onlarca yoldaşımızın o dönemde yitip gitmesi yüreğimizden koparılan parçalar gibiydi" diyen Bahtiyar, Veysel Güney'in mezarının bugüne kadar bulunmamış olmasını iki yüzlülük olarak değerlendirdi. Bahtiyar, "12 Eylül ve 28 Şubat gibi süreçlerde yaşanan darbelerle hesaplaşıldığı iddia olunan bir dönemde Veysel'in mezarının bulunmamış olması iddiaları anlamsız kılıyor. İnsan yaşamını önemsemeyen bir siyasal anlayıştan ölülerimize saygı göstermesini beklemek yanlış olur" diye konuştu.

Bizim Veysel 31 yıldır mezarsız
Veysel Güney 1957’de Malatya Hekimhan’da doğdu. Malatya’da başladığı eğitimini İzmir’de liseyi bitirerek tamamladı. İskenderun Meslek Yüksek Okulu‘nda okurken İskenderun Demir Çelik Fabrikasında çalışmaya başladı. Devrimci mücadeleyle burada tanıştı. Demir-Çelik işçilerinin örgütlenmesinde, Türkeş’in İskenderun’a gelişinin engellenmesi girişiminde sivrildi.

Devrimci Yol’un İskenderun sorumlusu olduğu iddiasıyla gözaltında öldürülen Necdet Erdoğan Bozkurt için bir karakola gerçekleştirilen “misilleme” eyleminden sonra aranmaya başladı. İskenderun’da barınma şansı kalmayan Veysel Gaziantep’e geçti. 12 Eylül darbesinden 3 ay kadar sonra Gaziantep’te Ali İhsan Özer ile birlikte kaldığı ev polis ve askerin ortak operasyonuyla basıldı, Ali İhsan Özer çatışmada ölürken, Veysel yaralı olarak yakalandı.

Çatışma sırasında komiser olan Atilla Çınar yaralanırken, Teğmen Şahin Akkaya ise alnından yediği tek kurşunla öldü. Veysel, teğmeni öldürdüğü iddiasıyla yargılandı. İki duruşmada da idam cezası aldı. Avukat tutmasına izin verilmedi. Cezaevinde kaldığı yaklaşık beş ay süresince sürekli hücrede tutuldu.

Görüşmecilerine izin verilmedi, mektup yazması ve alması yasaklanan Veysel Güney, TCK’nin 450/9 maddesinin ihlali suçundan idam cezası aldı. İnfazı 10 Haziran 1981 tarihinde saat 03:00’da Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde gerçekleştirildi.

İdamdan önce yazdığı son mektubu ailesine verilmedi. İdamdan sonra Savcı tarafından cenazesi, babası Ali Güney’e teslim edilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem’e verildi. Ancak cenaze, aileye teslim edilmedi, aradan geçen 31 yıla rağmen Veysel’in mezarı bulunamadı. Veysel'in mezarının bulunması için yıllardır sağlanan girişimler sonuçsuz kaldı. Meclis'e Veysel'in mezarının sorulduğu soru önergesi dahi verildi. www.veyselguneyiariyoruz.net internet sitesinde Güney'in mezarının açılması için kampanya sürdürülüyor

"Mezarımı yol kenarına kazın" demişti
Değerli babacığım ve tüm dostlarım,
Ben hiçbir şahsi çıkarımı gözetmeden ülkemin bağımsızlığı ve halkımın kurtuluşu için doğru bildiğim yolda inanarak mücadele ettim. Benim kalbim insan sevgisi ile doludur. Ben kimseyi öldürmedim, suçsuzum. Gösterdikleri gerekçeyi dahi mahkemesi sonuçlanmadan karar verildi. Onlara göre suçlu olabilirim. Çünkü onlar ülkeyi yabancılara peşkeş çeken ve onlarla bir avuç işbirlikçi mutlu azınlık işbirliği yapmaktadırlar. Halkıma ise zam, işkence ve ölüm reva görünmektedir. İşte ben buna insan olarak karşı geldiğim için onlara göre suçluyum. Ama boşuna. Çünkü insan kafasındaki düşünceyi yok edemedikten sonra işkence ve idamla bir yere varamayacakları açık.

Babacığım,
Ben ölüme seve seve gidiyorum, bir namussuzluk ve bir şerefsizlik yapmadım. Onun için hiç üzülmeniz gerekmez. Benim binlerce annem babam olduğu gibi sizin de binlerce oğlunuz var. Göndermiş olduğunuz mektupları bugün verdikleri için cevabını yazamadım. İmam ve Sultan’dan da mektup aldım. Ayrıca Sultan'ın gönderdiği çamaşırları da aldım. Tüm dostlardan memnunum ve saygılarımı sunar mutlu yarınların halkımın olmasını dilerim.

Size bir tek dörtlük şiir yazıyorum

Mezarımı yol kenarına kazın
Üzerine devrim şehiti yazın
Başına yumruklu yıldız kazın
Gidiyorum Ölümsüzlüğe Hoşça kalın…
Selamlar.


Sizin Veysel.

İlyas Has'ın mezarı geçen hafta bulunmuştu
İlyas Has 28 Aralık 1980 tarihinde gözaltına alındı. Askeri mahkemedeki yargılama sonucu 18 Ocak 1982 tarihinde Türk Ceza Kanunu'nun 146/1 maddesi uyarınca idam cezasına mahkûm edildi. Turgut Özal yönetimindeki ANAP sivil hükümeti ve TBMM'nin onaylaması sonucu 7 Ekim 1984 tarihinde Buca Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.
7 Ekim 1984 tarihinde idam edildikten sonra mezarı geçen hafta içerisinde bulunan Dev- Yol üyesi İlyas Has, ölümünün 28'inci yılında ilk kez mezarı başında anıldı. Has'ın, Hacılarkırı Mezarlığı'ndaki mezarı başında düzenlenen anma törenine kızkardeşi İmran Yılmaz, dava ve hapishane arkadaşlarından oluşan kalabalık bir grup mezarbaşı anması yapmıştı.

ÖDP: Veysel’in mezarını bulma sözüyle hoşça kal
ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Veysel Güney'in annesi Zeynep Güney'in ölümüne ilişkin üzüntüsünü twitter hesabından duyurdu. Taş, Zeynep Güney'in yaşamında bulamadıkları Veysel'in mezarını bulma sözüyle anne Güney'e hoşçakal dediğini belirtti.

Taş'ın twitter hesabında yer alan ifadeler şu şekilde: "12 Eylül'de idam edilen Veysel Güney'in annesini yitirdik. Sağlığında bulamadığımız Veysel'in mezarını bulma sözüyle ona hoşça kal diyoruz"



14 Ekim 2012 - BİRGÜN
 

VEYSEL GÜNEY'İ ARIYORUZ!
Mersin 78'liler Derneği